Google+ Followers

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Ένας από τους πιο οικονομικούς και ωραίους τρόπους θέρμανσης είναι το τζάκι. Η φλόγα του τζακιού χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια για την αντιμετώπιση του κρύου αλλά και για το μαγείρεμα.

Στις μέρες μας χρησιμοποιούνται ακόμη τα συμβατικά τζάκια, φτιαγμένα από υλικά όπως μαντέμι, πυρότουβλα, μέταλλο, πυράντοχα τσιμέντα, ή ακόμη και από μάρμαρο, γρανίτη, πέτρα ή ξύλο. Τα συμβατικά τζάκια όμως τείνουν να αντικατασταθούν από τα ενεργειακά τζάκια των οποίων η απόδοση σε θερμότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, άρα είναι τζάκια που εξοικονομούν μεγάλη ενέργεια και χρήματα.

Εάν έχετε ήδη συμβατικό τζάκι μπορείτε να το διαμορφώσετε σε ενεργειακό τζάκι. Η διαδικασία είναι απλή και δεν χρειάζονται πολλά μερεμέτια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η τοποθέτηση ενεργειακής εστίας κλειστού τύπου από μαντέμι και η τοποθέτηση περσίδων στην καμινάδα για την κυκλοφορία του ζεστού αέρα.

Ο λόγος για τον οποίο τα ενεργειακά τζάκια έχουν καλύτερη απόδοση είναι γιατί η θερμότητα που αναπτύσσεται μέσα στην ενεργειακή εστία κλειστού τύπου από μαντέμι δεν έχει μεγάλες απώλειες όπως στην ανοικτή εστία του συμβατικού τζακιού.

Το ενεργειακό τζάκι μπορεί επίσης να συνδεθεί με την κεντρική θέρμανση. Οι σωλήνες που ξεκινούν από τον λέβητα ο οποίος λειτουργεί μέσω του ενεργειακού τζακιού ζεσταίνουν τα σώματα του καλοριφέρ σε όλο το σπίτι.

Εκτός από το συμβατικό τζάκι και το ενεργειακό τζάκι άλλοι οικονομικοί τρόποι θέρμανσης είναι οι σόμπες και οι λέβητες πέλετ ή πυρήνα, το αερόθερμο καλοριφέρ, η ξυλόσομπα, τα τζάκια αερίου και τα ηλεκτρικά τζάκια. Τα τζάκια αυτά μπορεί μεν να προσφέρουν οικονομική θέρμανση δεν έχουν όμως την ομορφιά που έχει η φλόγα του παραδοσιακού τζακιού.

Τα τζάκια κατασκευάζονται στο χώρο όπου προορίζονται ή έρχονται προκατασκευασμένα. Ένας καλός και έμπειρος τεχνίτης τζακιών μπορεί να κατασκευάσει τζάκια λειτουργικά που μοιάζουν με αληθινά έργα τέχνης. Αυτό που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα στην κατασκευή ενός τζακιού είναι το ύψος και η γωνία της καμινάδας του.

Για να λειτουργούν αποδοτικά και με ασφάλεια τα συμβατικά τζάκια και τα ενεργειακά τζάκια είναι απαραίτητο να γίνεται τακτικός καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού και σωστή συντήρηση. Στα τοιχώματα της καμινάδας του τζακιού επικάθηνται με τον καιρό κρύσταλλοι πίσσας που δημιουργούν ένα συμπαγές στρώμα που υπάρχει κίνδυνος να αναφλεγεί και να προκαλέσει έκρηξη ή πυρκαγιά. Ο καλύτερος καθαρισμός της καμινάδας του τζακιού γίνεται με μηχανικά μέσα από έμπειρο συνεργείο.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη τζακιών, ανάλογα με το υλικό, το σχήμα, το στυλ και τον χώρο όπου τοποθετούνται. Υπάρχουν ακόμη και υπαίθρια τζάκια που αποτελούν το σημείο συγκέντρωσης της οικογένειας στο εξοχικό τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα. Τα τζάκια μπορεί να είναι κατασκευασμένα από μαντέμι, γρανίτη, μάρμαρο, πέτρα ή να έχουν επένδυση ξύλου. Σε πολλά αρχοντικά στη χώρα μας υπάρχουν πέτρινα σκαλιστά τζάκια που αποτελούν αληθινά έργα τέχνης.

Για να λειτουργεί το τζάκι μας σωστά και αποδοτικά θα πρέπει να τηρούμε τους κανόνες λειτουργίας του. Για τα συμβατικά τζάκια αυτό σημαίνει να μην καίμε συνθετικά υλικά και δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό για να σβήσουμε τη φωτιά του τζακιού, ενώ για τα ενεργειακά τζάκια σημαίνει ότι πρέπει να ανοίγουμε το πορτάκι βαθμιαία και να καθαρίζουμε το εσωτερικό της ενεργειακής εστίας κλειστού τύπου με τα ειδικά προϊόντα.

Για το τζάκι μας θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ξύλα τα οποία θα παραγγείλουμε σε έμπορο της εμπιστοσύνης μας. Είναι φρονιμότερο να αγοράζουμε ξύλα για τζάκι προς το τέλος του καλοκαιριού για να είμαστε σίγουροι ότι τα ξύλα για τζάκι δεν είναι βρεγμένα. Τα καλύτερα ξύλα για τζάκι είναι η ελιά, το πουρνάρι, η δρυς και η οξυά ενώ το πεύκο είναι καλό για το προσάναμμα του τζακιού.

Το χειμώνα πρέπει να προσέχουμε πολύ με την αγορά των ξύλων για το τζάκι μας. Είναι καλύτερα να αγοράζουμε τα ξύλα για τζάκι με το κυβικό μέτρο ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα να πληρώσουμε για πρόσθετο βάρος, εάν είναι βρεγμένα.

Εάν κτίζουμε τώρα το σπίτι μας είναι καλό να κατασκευάσουμε ενεργειακό τζάκι. Καθώς διαθέτει κλειστό μαντεμένιο θάλαμο, δηλαδή κλειστή ενεργειακή εστία η απώλεια θερμότητας από την καύση των ξύλων για τζάκι είναι ελάχιστη κι έτσι η θέρμανση είναι πολύ πιο οικονομική. Μπορούμε όμως να τροποποιήσουμε το ήδη υπάρχον συμβατικό τζάκι μας με πολύ λίγα έξοδα και να το κάνουμε ενεργειακό τζάκι. Μπορούμε επίσης να το συνδέσουμε με τον λέβητα απ’όπου οι σωλήνες θα μεταφέρουν ζεστό νερό στα σώματα του καλοριφέρ και έτσι το ενεργειακό τζάκι μας θα μετατραπεί σε κεντρική θέρμανση.


Μια πολύ ωραία ιδέα για το εξοχικό μας σπίτι είναι η κατασκευή υπαίθριου τζακιού. Ένα υπαίθριο, πέτρινο τζάκι κτισμένο στην αυλή ή στον κήπο μας θα είναι ένας χώρος που θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι μας. Μετά από τις χειμερινές δραστηριότητες το υπαίθριο τζάκι θα μας περιμένει για να μαζευτούμε γύρω του, να φάμε, να πιούμε τον καφέ ή το ποτό μας και να αφηγηθούμε ιστορίες. Τα παιδιά θα μαγευτούν με τη φλόγα του υπαίθριου τζακιού και θα γίνει η μεγαλύτερη διασκέδασή τους τις μέρες των χειμωνιάτικων διακοπών τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου